Nederlands Insituut van Psychologen
Geen corona-angstcultuur
Forensische psychologie mei 2020
 
 
Geen Corona-angstcultuur vanuit een Brabantse brandhaard
Op 2,5 km afstand van het Bernhoven ziekenhuis te Uden bevindt zich de Langdurige Forensische Psychiatrische Zorg (LFPZ) van de Pompestichting. Hier verblijven 93 bewoners waarvan de TBS behandeling nog niet heeft geresulteerd in een succesvolle resocialisatie.

Heel bijzonder is dat - hoewel veel medewerkers in de regio wonen - er tot op heden geen besmetting is geconstateerd onder de bewoners. Gelukkig maar want de gemiddelde leeftijd van de bewonerspopulatie is ongeveer 60 jaar en daarbij heeft 50% comorbide somatische problematiek als hart- en vaatlijden, COPD of diabetes in combinatie met morbide obesitas. Kortom: Er is sprake van een zeer kwetsbare groep.

Het leven ziet er – zoals voor ons allemaal – ook voor de bewoners binnen de LFPZ anders uit. Werken gebeurt in kleinere groepen en met een gewaarborgde afstand. Bezoek van buiten is niet meer toegestaan en verloven zijn stilgelegd. Pakketjes worden slechts in uitzonderlijke gevallen nog toegestaan, leveranciers worden uitsluitend bij urgentie toegelaten. Geen markt of wekelijkse frietkar of viskar meer op het terrein. Ook de tandarts, fysiotherapie of pedicure afspraken kunnen niet meer doorgaan. Geen kerkdiensten meer en geen gespreksgroep in de kapel. Het kerkkoor en de bezoekvrijwilligers moeten eveneens geweerd worden vanwege het besmettingsgevaar.

Desalniettemin proberen we de zorg en begeleiding van de bewoners zoveel als mogelijk op maat aan te blijven bieden. Psychologen zetten waar mogelijk hun gesprekken voort op een bankje in de zon. Als een bewoner niet van de kamer kan of wil komen, is een telefonisch consult soms een uitkomst. Beeldbellen wordt geïntroduceerd ten behoeve van de rechtsgang. Een aantal zittingen hebben inmiddels al succesvol via dit medium plaatsgevonden. Ook een zorgconferentie met meer dan 11 deelnemers kon op die manier doorgang vinden. Familie kan door bewoners via Skype gebeld worden. Advocatuur en Pro Justitia rapporteurs zijn welkom in een daarvoor ingerichte ruimte waarbij de besmettings-veiligheid voor beiden gegarandeerd kan worden.

Enkele bewoners en medewerkers zijn getest wegens klachten. Tot op heden zijn alle bewoners negatief getest en twee medewerkers positief. Er is geen sprake van een angstcultuur binnen de inrichting. Het aantal ziektemeldingen is onder de 4 % voor wat betreft de corona-gerelateerde meldingen. De roosters zijn vooralsnog op reguliere wijze te draaien gedurende de week. De weekenden wordt er gedraaid met een scenario zoals dat in de zomervakantie wordt aangeboden. Daarmee bouwen we een kleine buffer op voor het geval dit later nodig mocht zijn.

Op de achtergrond is er veel gedaan aan preventieve maatregelen. Er zijn kamers leeg gemaakt en speciaal ingericht voor besmettingsgevallen. Er zijn afdoende beschermende materialen voorhanden en de werkinstructies en protocollen liggen klaar. We hopen echter – ondanks onze ligging midden in de brandhaard - dat alles niet nodig te hebben.

Ondertussen zijn we reuzetrots op onze bewoners en medewerkers die in goede harmonie hun uiterste best doen om binnen de noodzakelijke beperkingen hun beste beentje voor te zetten om het voor iedereen leef- en werkbaar te houden.
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin
...